Prezračevanje stanovanja za dobro počutje in kvalitetno zdravje

prezracevanje-stanovanjaZa zagotavljanje dovolj visokega standarda glede na počutje v stanovanju so sveži in prezračevani stanovanjski prostori ključnega pomena. S kontroliranim prezračevanjem stanovanja poskrbimo za zdravje in prijetno počutje. Z ustrezno prezračevalno napravo lahko pridemo do rešitve, saj nam zagotavlja ustrezno lokalno prezračevanje stanovanja in regulira vlažnost v prostorih. S sistemom preprečimo tvorbo plesni, njegovo delovanje pa poskrbi za kontrolirano zamenjavo izrabljenega zraka v prostoru s svežim in prefiltriranim zrakom iz okolja. Pri prezračevanju s pomočjo mehanskih virov lahko za naše domovanje izberemo:

  • centralno prezračevanje prostora  kontrolirano prezračevanje skrbi za zdravo klimo v prostoru. S tako sodobno opremo so običajno opremljeni sodobni objekti. Kot standard se pojavljajo tudi v enostanovanjskih hišah in novih pasivnih in nizkoenergijskih hišah.
  • decentralno prezračevanje prostora gre predvsem za energetsko saniranje že obstoječih zgradb, predvsem zaradi naraščajočih stroškov porabe energije. Take naprave se lahko namensko vgradijo naknadno.

Naravno prezračevanje

Poleg zraka, ki nekontrolirano vdira skozi okna in vrata stanovanja, moramo zadostne količine svežega zraka zagotoviti z odpiranjem oken, ter s tem svežemu zraku omogočiti dostop. Najbolj energetsko učinkovito in »pravilno« je t.i. odpiranje oken in vrat na stežaj, s čimer ustvarimo prepih, ter dosežemo maksimalen vstop svežih zračnih delcev.

Za najbolj optimalno svežino doma je priporočljivo ta postopek ponoviti vsaj trikrat na dan, za čas 3-5 minut, oziroma po potrebi, glede na kvaliteto zraka, ki jo občutimo. Slabši in stroškovno precej bolj potraten ukrep pa je dolgotrajno zračenje prostorov z okni odprtimi »na kip«. Kvaliteta zraka v naših domovih je posledično pogojena tudi s stroški, vendar je vseeno potrebno naše zdravje postaviti na prvo mesto.

This entry was posted in Vse za dom and tagged . Bookmark the permalink.