Kakovostni jezikovni tečaji

Najboljši jezikovni tečaji so tisti, kjer se ne naučite zgolj jezika, temveč tudi kulture in navad ljudi oziroma narodov, katerih jezik se učite. Tuj jezik sam po sebi vam namreč lahko omogoči komunikacijo, ne more pa vam zagotoviti, da bo komunikacija uspešna – same besede pač nimajo niti pomena niti učinka, če niso uporabljene na primeren način in v primernem kontekstu.

Preden se odločite za učenje tujega jezika, se zato najprej pozanimajte, kako jezikovni tečaji potekajo. Prepričajte se, da ne gre zgolj za »tehnično znanje«, temveč tudi za hkratno podajanje znanja o tem, kaj je v posamezni kulturi primerno oziroma zaželjeno, sicer se lahko tudi ob popolnem poznavanju slovnice tujega jezika in ob neizmernem besednem zakladu znajdete v zagati – in najhujše bo to, da sploh vedeli ne boste, zakaj ste se v njej znašli.

Vsi jezikovni tečaji bi morali zaradi tega vsebovati čim več zanimivosti in primerov iz vsakdanjika posameznega naroda, kar vam lahko seveda najbolje predstavi učitelj, ki iz tega naroda izhaja, ali pa je z njim precej dolgo živel. To je najboljši način, da se naučite, zakaj so lahko v tujem jeziku izrečene besede enkrat primerne in dobro sprejete, drugič pa so slišati neprimerno, se zdijo nevljudne, ali pa vašega sogovorca celo užalijo.

Res je, vsi jezikovni tečaji niso enaki. Nekateri imajo »dodano vrednost«, ki vas precej bolje pripravi na srečanje s predstavniki drugih narodov. In ta dodana vrednost je tisto, kar se izplača zagotoviti. Nenazadnje jezikovni tečaji niso prav poceni, zato se je vredno v naprej prepričati, da so kakovostni – ne le glede tega, koliko vas naučijo o zgradbi jezika in koliko novih besed boste osvojili, temveč tudi, koliko kulturnih norm vam bodo predstavili.

Jezikovni tečaj na jezikovnem potovanju

Najboljši način za spoznavanje jezika in kulture je tečaj tujega jezika v avtentičnem okolju. Če le imate možnost, se odločite za tovrstno učenje tujega jezika, po možnosti na čim bolj samostojen način. Tako ne boste le spoznavali jezik, pač pa tudi testirali svoje sposobnosti, kako se znajdete v vam neznanem okolju. Prisiljeni se boste sporazumevati v tujem jeziku, tako da ne bo ostalo samo pri tečaju tujega jezika omejenega samo na učilnico, pač pa bo vaše učno okolje pravzaprav vsepovsod. Če imate možnost zaprosite za nastanitev s tujcem in ne nekom iz Slovenije – le tako boste morali uporabljati tuj jezik ves čas.

This entry was posted in Jezikovni tečaji and tagged , , , . Bookmark the permalink.